HOE WERKT HET 

Door zonnepanelen op uw dak te plaatsen kunt u aanzienlijk besparen op uw energiekosten. Bij voldoende licht beginnen de zonnepanelen stroom te produceren. Deze stroom heet gelijkstroom. Een omvormer zet de gelijkstroom om in de 230 volt wisselstroom die we in de woning gebruiken.

AFMETINGEN ZONNEPANELEN

De gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel is circa 150 kWh per m². Een gemiddeld huishouden verbruikt 3500 kWh per jaar. Dit betekent dat hiervoor circa 24 m² aan zonnepanelen (op het Zuiden) is benodigd.
De meest gangbare afmetingen van zonnepanelen zijn 1 meter breed en vanaf 1,25 meter tot 1,95 meter hoog.

DIRECT INFORMATIE OPVRAGEN
POLY, MONO OF DUNNE FILM

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen: Polykristallijn, Monokristallijn en 'dunne film' (ook wel CIS).
Een vuistregel voor de toepassing van de verschillende soorten:
Polykristallijn wordt vaak toegepast op plaatsen uit het zicht, bijvoorbeeld op een schuur of stal.
Monokristallijn wordt vaak toegepast op plaatsen waar belangrijk is hoe de panelen er uit zien.
Dunnefilm in het geval van een groot beschikbaar dak met minder zon-instraling (door bijvoorbeeld een ligging op Oost, West of Noord).

HOE TE HERKENNEN

Polykristallijn zonnepanelen zijn te herkennen aan een blauwe celkleur. Veruit de meeste zijn uitgevoerd met een blank aluminium rand om het paneel en kennen we de witte lijnen tussen de cellen. Dit paneel wordt vaak toegepast op platte daken, schuur daken of in de industrie waarbij het uiterlijk van de zonnepanelen er niet veel toe doet.

Een Monokristallijn zonnepaneel heeft een zwarte cel. In combinatie met een zwarte backsheet en een zwarte achtergrond passen we deze vaak toe als een esthetisch verantwoord paneel. Ook zijn de vermogens van een Monokristallijn wat hoger waardoor ze een wat hoger rendement hebben.

Dunnefilm wordt toegepast in het geval van minder directe zon-instraling, zoals bijvoorbeeld Oost/West-daken, of zelfs Noord-daken. Dunnefilm panelen hebben de eigenschap minder direct zonlicht toch goed om te kunnen zetten in bruikbare energie

ENERGIE SPAARFONDS

U wilt uw energiekosten verlagen maar niet uw volledige geldreserve investeren. Hiervoor heeft de overheid een oplossing geboden in het Nationaal Energiebespaarfonds. Dit fonds bied u de mogelijkheid tegen een gereduceerd rentetarief de investering te doen. Let hierbij wel op dat, wanneer het gaat om zonnepanelen, u maximaal 75% van de hoofdsom kunt besteden aan zonnepanelen.

ENERGIE SPAARLENING 

In het kort komt het er op neer dat u buiten de zonnepanelen nog een maatregel meer zult moeten nemen. Hierin zijn meerdere mogelijkheden waarin we u graag adviseren. Een gecombineerde aanschaf van zonnepanelen met andere energie besparende maatregelen geeft uiteindelijk ook het hoogste rendement. Voor woningeigenaren uit de provincie Overijssel is nog een voordeel te behalen. De provincie heeft een bijdrage gedaan in het nationaal energiebespaarfonds waardoor de korting op de rente gegeven kan worden. Door de korting van van 0,6% komt de uiteindelijk te betalen rente voor een looptijd van 10 jaar op 1,9%.Voor meer informatie gaat u naar www.energiebespaarlening.nl.

MEER INFORMATIE OVER ENERGIE BESPAARLENINGMEER INFORMATIE OVER TERUGGAVE EN SUBSIDIES